Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Наші партнери

Екскурсія до музеїв столиці

7-11-2019, 11:16 | Розділ: Новини | Переглядів: 204

У рамках виконання районної Програми національно-патріотичного виховання для старшокласників шкіл району 30 жовтня було організовано екскурсію до столиці. Учні Покровської, Городищенської шкіл та Березнянського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів відвідали Музей Становлення української нації та Музей «Україна у Другій світовій війні», познайомилися з експонатами Музею бойової техніки.

Своїми враженнями від побаченого поділилася директорка Городищенської ЗОШ І-ІІ ступенів Наталія Шабел.

«Надсучасна експозиція Музею Становлення української нації вражає змістовністю, масштабом та оформленням. У ній представлено більше ста фігур видатних історичних особистостей України, воїнів різних епох, найвідоміших науковців, літераторів, діячів культури і мистецтва, релігійних діячів, – зазначає Наталія Андріївна. – Експонати виготовлено з силікону з дотриманням найдрібніших деталей, тому, на відміну від воскових, вони більш реалістичні. Фігури розташовано на тлі 3D-панорам, що допомагають відвідувачеві зануритись у атмосферу епохи, навіть почути звуки і запахи».

На думку директорки, кожна зала – це окрема яскрава сторінка з історії становлення української нації. Епоху Київської Русі-України, за словами Наталії Андріївни, представлено постаттю Ярослава Мудрого на троні поруч з дружиною, а навколо – дочки та син; вражають експонати Святослава Хороброго, княгині Ольги, Володимира Великого в оточенні воїнів чи союзників, а також мапи, зразки зброї та інших знарядь, інсталяції інтер’єрів та сенсорні довідники з додатковою інформацією.

Школярі ознайомилися і з видатними діячами козацької доби: Байдою Вишневецьким, Богданом Хмельницьким, Петром Конашевичем-Сагайдачним, Іваном Мазепою… Зі слів директорки, окрему залу відведено для знайомства з видатним родом Острозьких. «Якщо раніше небагато підлітків зосереджувалися на тім, хто є Петро Могила, то, побачивши фігуру високого статного митрополита, може, запам’ятають і його», – переконана директорка.

У залах, де відвідувачів знайомлять з подіями Української революції 1917 – 1921 років, вражають реалістичні постаті Винниченка, Грушевського та Петлюри. «…хочеться спинитись і постояти тихенько, аби не завадити важливій розмові, адже за вікном у них буремний 1918-ий…», – зазначає Наталія Андріївна. Передостання зала – інсталяція, присвячена війні України з російськими окупантами, а саме фігури Кіборгів – захисників Донецького аеропорту. Всі воїни, чиї постаті увічнили майстри, – з числа тих, хто вижив. Імена загиблих – у скорботному списку на стіні.

«Якщо уважно розглядати експозицію і слухати екскурсовода, а не ставити за пріоритет зробити якнайбільше селфі поряд з фігурами у найяскравішому вбранні, – говорить директорка, – то можна за годину-півтори «пройти крізь час», збагатившись знаннями і враженнями. Є що побачити, є над чим замислитись… Є нагода усвідомити, чиї ми нащадки і хто ми є. Ми – нація. Нас топтали – ми вставали. Нас убивали – ми воскресали. Ми дивували волелюбністю, впертістю і нескореністю. І час зрозуміти, що доля української нації – це боротьба, у якій ми маємо бути сильними і йти до переможного кінця».

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.