Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

07 грудня – День місцевого самоврядування в Україні

4-12-2014, 11:01 | Розділ: Новини | Переглядів: 975

Немає щастя без свободи,

свободи без самоврядування,

самоврядування без конституційності,

конституційності без моралі,

й жодного з цих великих благ – без сталості й ладу.

 

Американський політолог Клінтон Россистор

 

07 грудня 1990 року Верховна Рада Української РСР прийняла Закон України «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР і місцеве самоврядування». З того часу 7 грудня відзначалось як День місцевого самоврядування – професійне свято всіх, хто працює в сільських, селищних, міських, районних і обласних радах, а також тих, хто представляє багатотисячний загін народних обранців – депутатів місцевих рад.

Можна сказати, що це свято сягає корінням у часи Київської Русі, коли вільні громадяни вибирали представників своїх інтересів і наділяли їх владними повноваженнями. В Конституції Пилипа Орлика 1710 року було закріплено принцип визнання місцевого самоврядування, а пізніше – в Конституції УНР 1918 року. В радянські часи цей принцип заперечувався, так як він суперечив централізованому характеру радянської держави.

Велику роль в становленні і розвитку самоврядування багатьох демократичних держав і України зокрема відіграє міжнародний пакт, що має назву «Європейська хартія місцевого самоврядування», прийнятий 15 жовтня 1985 року в м.Страсбург. Нині Хартія має велике значення для України, як незалежної держави, де інститут місцевого самоврядування був на протязі 70 років заборонений і тепер його відновлення відбувається зі значними зусиллями і проблемами. 15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка, таким чином стала частиною національного законодавства.

Термін - «самоврядування» - ми чуємо щодня, усі ніби то розуміють його значення, але часто не можуть дійти згоди у суперечках про найпростіше. Сьогодні це не просто термін, це найближча до людей ланка влади, це школи і дитсадки, сільські дороги і житлово-комунальне господарство, лікарні і будинки культури. Зрештою, це право і можливість кожного брати участь в управлінні місцевими справами. На жаль, самоврядування як елемент громадянського суспільства в Україні є відносно слабким, і перебуває у стані «постійної реформи». Всі розуміють, що реформувати необхідно, але далі слів (а то й навіть глобальних проектів, програм та концепцій) справа не заходить.

Самоврядування — це цивілізований спосіб організації соціального та економічного життя в суспільстві, який свідчить про довіру вільних громадян до обраних делегатів місцевих рад. В Україні вважається, що цей вид управління є народним, оскільки саме народ делегує повноваження. Сьогодні на органи місцевого самоврядування покладена велика відповідальність за соціально-економічний стан територіальних громад, за благополуччя їхніх жителів, за створення комфортних умов для проживання людей.

Життя підтверджує, що не може бути справжньої демократії без порядку, держави – без належного контролю, а повноцінного самоврядування – без необхідного обсягу повноважень і матеріально-фінансових ресурсів.

І сьогодні ми бачимо: поки що місцеве самоврядування з одного боку є владою найближчою до людей, а з іншого боку – неначе сторонній спостерігач без ресурсів і повноважень.

Але альтернативи реформування місцевого самоврядування в Україні, передачі йому повноважень з адекватними ресурсами немає. Україна має бути державою самоврядних громад.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.