Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Наші партнери

День визволення Менщини

19-09-2012, 14:57 | Розділ: Новини | Переглядів: 1789

 

День визволення Менщини

Дата 19 вересня знаменна для жителів Менщини, адже 69 років тому цього дня нашу рідну землю було звільнено від німецько-фашистських загарбників. Цій визначній події передувала героїчна боротьба на фронті і в тилу. Пам’ятаючи про кровопролитні бої Великої Вітчизняної війни, жителі району глибоко вшановують пам’ять тих, хто наблизив День Перемоги. Їх імена навіки вписані в історію Менщини кров’ю, бронзою і гранітом обелісків та людською пам’яттю.

Наш край звільнявся від загарбників воїнами 16-ї гвардійської кавалерійської дивізії, що входила до 7-го кавалерійського корпусу 61-ої армії.

За місцем формування ця дивізія ще називалася Башкирською. Дивізія складалася з воїнів - представників 32 національностей.

У боях за звільнення рідного краю від фашистів велику допомогу Червоній Армії, особливо у форсуванні Десни, надавало місцеве населення, яке з нетерпінням чекало визволителів. В ході успішних боїв 18 вересня були звільнені Ушня, Максаки, Остапівка, Куковичі, Макошине, 19 вересня – Мена, Киселівка, Дягова, Стольне, Блистова, Гусавка, Локнисте, Миколаївка, Ленінівка та інші населені пункти району.

При звільненні Менщини від окупантів у боях загинуло і вмерло від ран 399 чоловік.

Усі ми – вічні боржники перед тими, хто кував Велику Перемогу і звільняв рідну землю від загарбників. Вони завоювали кожному з нас право на життя. Вдумайтеся в такі цифри: фашисти, під час окупації, ввели режим жорстокого терору. Вони вигнали в німецьке рабство 1339 жителів району, розстріляли 960 чоловік, спалили 503 двори.

Не можна забувати страшну трагедію в Домницькому дитбудинку, де фашисти з поліцаями знищили 70 дітей і 8 стариків-інвалідів.

Окупанти розграбували колгоспи, підприємства і культурні заклади.

Загальний збиток, нанесений району окупантами, тоді обчислювався в сумі більше ніж 254 мільйони карбованців.

Дорогою ціною була здобута перемога.

11465 жителів Менщини воювали на фронтах Великої Вітчизняної. З їх числа понад 5 тисяч чоловік за мужність і відвагу нагороджені бойовими нагородами, трьом присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу. 7079 наших земляків не повернулися з кривавих полів війни. У 70-і роки минулого століття в кожному селі були встановлені пам’ятники з викарбуваними прізвищами всіх загиблих воїнів.

Кожен раз в День Перемоги, в День визволення ми згадуємо цю скорботну і вражаючу статистику. І це не зайве, бо вона увібрала в себе горе практично кожної родини.

Море сліз пролито солдатськими матерями, вдовами та сиротами і нічим не виміряти його глибину та гіркоту.

Поряд з цим, ми ніколи не забудемо, що вигнанням чужоземної навали ми зобов’язані всій сім’ї народів колишнього Радянського Союзу.

Тож головний урок війни для нас, молодшого покоління – це урок миру. Ми повинні цінувати мир і ніколи не допускати, щоб гинули наші діти, онуки.

З нагоди Дня визволення Менщини в населених пунктах району відбулись святкові заходи. В місті проведено мітинг, на якому зі словами вдячності до менян звернувся голова районної ради Володимир Невжинський.

Хор районної ради ветеранів підготував святкову програму, прозвучали пісні воєнних років. До Обеліску Слави покладено квіти і відправлено поминальну молитву по воїнах, що загинули в роки війни.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.