Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Знайомились, навчались, спілкувались та ділились досвідом...

27-11-2017, 11:18 | Розділ: Новини | Переглядів: 617

Місцева асоціація органів місцевого самоврядування Менського району "Ради Менщини" та Школа місцевого самоврядування, робота якої започаткована у 2011 році, провела виїзне засідання, під час якого учасники відвідали Івано-Франківську та  Львівську області.

То ж наше перше знайомство - місто Долина на Франківщині. Адміністративний центр району, що має статус гірського, з населенням 20,5 тис. чол. Про своє місто гостям розповів його очільник - міський голова  Долини Володимир Гаразд, а також працівники міської ради, котрі є авторами багатьох інвестиційних проектів: Наталія Головата, Зеновій Григорський та Сергій Гаргат. 

Місто, що позиціонує себе промисловим, діловим та культурним центром  з розвиненою інфраструктурою та високим інвестиційним потенціалом. Місто, що  вже багато років як визначило стратегічні пріоритети власного розвитку.  Дорожньою картою системної політики Долини є План дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року (SEAP), який був розроблений і затверджений в травні 2011 року.

Світлина від Долина - міська рада / Dolyna City Council.Послідовно реалізуючи Стратегію соціально-економічного розвитку міста, долиняни досягли значних успіхів. Як приклад, протягом 2015-2018 року в місті Долина за підтримки ЄС реалізується проект "Зменшення енергоспоживання та викидів СО2 в секторі багатоквартирних житлових будинків в м.Долина" загальною вартістю 1 млн.євро. В рамках проекту передбачено створення  комунального центру енергетичного аудиту, проведення базового енергетичного обстеження всього фонду багатоквартирних житлових будинків, розробка та впровадження довгострокової міської програми утеплення будинків на умовах 3-стороннього фінансування (ЄС-місто-мешканці). У 2015 році утеплено 13 будинків, у 2016-2017 роках - ще 17.

     Наразі після утеплення витрати скоротились на 60 %. Модернізуються і заклади соціальної та гуманітарної сфери. Учасники заходу навіть піднімались на дах міського дитячого садочка, де встановлені сонячні колектори, за допомогою яких щоденно нагрівається більше 300 літрів води (до температури 60 градусів)  для потреб дошкільного закладу. Така інвестиція окупилась менше ніж за рік.



Турбується міська рада і про безпеку жителів міста. Наприклад, було придбано систему відеоспостереження , які встановлені по Долині. У міській раді виділено кімнату для розміщення серверу та комп'ютерів, на екранах яких відображається відео з камер. Працівник спостерігає за станом справ і в разі необхідності повідомляє про певні події у відповідні служби.

    Взагалі місто Долина може похвалитись багатьма досягненнями, крім названих: і музеєм "Бойківщина", і муніципальним оркестром, і Медовою алеєю, і сучасними пішохідними переходами, і музичними фестивалями тощо, а головне - воно має команду однодумців, котрі люблять своє місто і працюють задля його процвітання. Недарма про Долину кажуть "корінням стародавня, а серцем молода".

Наступна зустріч - у Івано-Франківській обласній раді. Делегацію з Менщини зустрічали начальник відділу з питань  міжнародних зв'язків, інвестицій та проектної діяльності обласної ради  Юрій Цимбалюк та виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Юрій Івасюк. Юрій Цимбалюк розповів про обласний конкурс проектів та програм розвитку територій. Конкурс дає змогу громадам створити ідею, вкласти її в проект та захистити цей проект з метою його подальшої реалізації за кошти обласного бюджету. У свою чергу обласна рада, проводячи конкурс, здійснює аналіз важливості проекту як на даному етапі, так і на майбутнє: його важливість, перспективність та користь для громади.  Також учасники зустрічі мали змогу обговорити реформу децентралізації влади  та її реалізацію у свої регіонах. Юрій Івасюк розповів про добровільні об'єднання громад, які вже існують в області, та які плануються до  об'єднання.  Колеги обмінювались думками щодо проблемних питань, які виникають у новообраних радах, говорили про діяльність старост, про переваги і недоліки реформи та особливсоті її впровадження на Чернігівщині та Франківщині.



І, звичайно, під час виїзного заходу його учасники мали змогу побачити і мальовничі Карпати, і чарівний Львів.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.