Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Порядок надання послуг відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Менського районного управління юстиції у Чернігівській області

8-05-2013, 15:00 | Розділ: Новини | Переглядів: 1585
Порядок надання послуг відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Менського районного управління юстиції у Чернігівській області

 

Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"( далі- Закон) визначено засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Повноваження щодо проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, видачі відповідних свідоцтв, визначених Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», відділи державної реєстрації актів цивільного стану (далі — ДРАЦС) районних, міськрайонних, міських управлінь юстиції здійснюють безоплатно, за винятком сплати державного мита у встановлених законодавством випадках.

Декретом Кабінету Міністрів України від 30.04.93 N 43-93 "Про державне мито" визначено, що за державну реєстрацію актів цивільного стану справляється державне мито у розмірі:

- за державну реєстрацію шлюбу - 0,05 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (0,85 грн.);

- за державну реєстрацію розірвання шлюбу:

- за взаємною згодою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей - 0,5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (8 грн. 50 коп.);

- за державну реєстрацію зміни імені - 0,3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (5 грн.10 коп.), за державну реєстрацію повторної зміни імені - 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 грн.).

Державна реєстрація народження та смерті провадиться безоплатно.

Вищенаведеним Законом передбачено повторну видачу відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами свідоцтв у випадках, коли оригінал свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, а також у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення.

Декретом Кабінету Міністрів України від 30.04.93 N 43-93 "Про державне мито" передбачено сплату державного мита у розмірі:

- за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану - 0,03 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (0,51 грн.);

- за видачу свідоцтв, що видаються у зв'язку зі зміною і поновленням актових записів цивільного стану

- 0,02 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (0,34 грн.)

Від сплати державного мита звільняються пільговики, визначені п.18 частини 1 статі 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.03.1993 р. № 7-93 «Про державне мито» (постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи — віднесені до 1-4 категорії; інваліди Великої Вітчизняної війни; інваліди І та ІІ груп).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 N 1064 "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян" довідки, видача яких здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану, складаються у формі витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі - витяг з Реєстру).

Витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про проведену державну реєстрацію акта цивільного стану видаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану на підставі письмової заяви фізичної особи. До заяви додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру, яка становить 73 гривні.

На безоплатне отримання витягу з Реєстру мають право особи, що проживають за кордоном, стосовно яких державна реєстрація актів цивільного стану проведена відповідними органами державної реєстрації актів цивільного стану України, при надісланні їм витягу до компетентних органів іноземних держав для подальшого вручення; особи, що звернулися за видачею витягу про те, що реєстрація народження проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України ; особи, що звернулися за видачею витягу для отримання допомоги у зв'язку з народженням дитини, а також для отримання допомоги на поховання.

Разом з тим, даний Закон передбачає можливість надання відділами державної реєстрації платних послуг. Надання відділами державної реєстрації актів цивільного стану платних послуг передбачено статтею 20наведеного Закону, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 N 1168.

З метою належної організації надання платних послуг наказом Міністерства юстиції України від 27.12.2010 р. N 3335/5 затверджено Порядок надання цих послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2010 року за N 1380/18675 .

Платні послуги надаються на бажання заявника та за відповідною письмовою заявою. Працівники відділу державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язані попередити фізичну особу про вартість послуги.

Плата за такі послуги здійснюється в безготівковій формі шляхом попередньої оплати, підтвердженням якої є платіжний документ (квитанція, платіжне доручення) з відміткою банку. Від оплати платних послуг звільняються особи, які мають пільги відповідно до пункту 18 частини першої статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито".

Надання платних послуг спрямовано на покращення обслуговування громадян під час їх звернення до відділів державної реєстрації актів цивільного стану з питань, пов'язаних з державною реєстрацією актів цивільного стану, та сприяє належній реалізації їх інтересів.

 

Начальник відділу державно реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби
Менського районного управління юстиції у Чернігівській області
                                                                                                                                                   Л.Л.Попович

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.