Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

На Менщині вперше відбувся фестиваль документального кіно.

15-12-2015, 08:52 | Розділ: Новини | Переглядів: 692

Наприкінці літа на базі КЗ «Центр культури і дозвілля молоді» Менської районної ради ініціативна група заснувала кіноклуб «You know you are right», на засіданнях якого кожен охочий міг переглянути документальне кіно на тему прав людини та взяти участь в його обговоренні. З розвитком кіноклубу почали більшати і масштаби роботи, і вже в грудні сформована волонтерська команда, до якої увійшов і начальник відділу правового забезпечення виконавчого апарату районної ради Роман Четвертаков, для проведення першого в історії Менського краю фестивалю документального кіно з прав людини. Детальніше про комплекс заходів та враження від їх проведення розповідає Роман Євгенійович:

«Ми долучились до всеукраїнського фестивалю документального кіно Docudays UA. Це неполітичний, некомерційний, єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Схема його роботи дуже проста: наприкінці березня в Києві проходить конкурсна частина фестивалю, де визначаються лауреати та переможці. Потім іде тривалий підготовчий період – формування команд на місцях (на зразок ініціативної групи з Мени), навчання волонтерів, передача необхідних матеріалів, організація заходів фестивалю. І в листопаді-грудні відбувається сам фестиваль.

Основа роботи фестивалю – міцна та професійна команда волонтерів. Як показали результати підготовки, Мена займає найкращу позицію по цих показниках. До нашої групи, крім мене, увійшли: Ольга Болва – засновник кіноклубу «You know you are right», людина з особливим баченням проблем і оригінальним підходом до їх вирішення, редактор видавництва «Домінант»; Вадим Крук – багатосторонньо розвинена і освічена людина з багаторічним досвідом в області права, зараз працює консультантом нотаріуса в смт. Березна; Інна Скляр – дуже досвідчений і професійний юрист, заступник голови Менської міської ради з питань діяльності виконкому; Олена Бикова – найдосвідченіший учасник команди, людина з даром вкладувати корисні знання до душ людей, директор КЗ «Центр культури і дозвілля молоді» Менської районної ради. Цікаво, що лише в Мені до такої ініціативи долучилися волонтери, що займають посади в органах місцевого самоврядування. В інших районних центрах, що також проводили фестиваль (Ніжин, Прилуки) це були переважно студенти, школярі, викладачі вишів та шкільні вчителі. Така особливість менської команди, я вважаю, піде на користь не лише поширенню руху за права людини, а й роботі органів місцевого самоврядування, адже права людини є незаперечним пріоритетом в роботі будь-якої владної структури.

Сам фестиваль проходив в кілька етапів. Розпочали ми з виставки про права людини. Це було досить цікава експозиція графічних, текстових та мультимедійних матеріалів, що формулюють комплексне знання про природу, ознаки, особливості, різновиди прав людини. Ми як гіди виставки ближче знайомили відвідувачів з наведеними матеріалами, демонстрували відеоролики. Виставку відвідували переважно учні. Також приходили працівники місцевих органів влади, закладів культури, прості небайдужі прохожі.

Наступний етап – покази фільмів в закладах культури та освіти району. Нашим завданням було донести основну думку фестивалю до якомога більшої кількості жителів Менщини, особливо дітей. Тому весь минулий тиждень ми наносили візити по школам, показували фільми, обговорювали їх, розмовляли про права людини. Всюди зустрічали по-різному: в переважній більшості і діти, і адміністрація шкіл були в захваті від ідеї проведення в школа фестивалю документального кіно. Але деякі «персонажі», які зустрічались і серед керівництва шкіл, демонстрували критичне ставлення до наших заходів і, в кінцевому випадку, свою невихованість та обмеженість. Але в цілому, результатами наших візитів повністю задоволені і ми, і люди, що відкрили фестивалю двері.

І фінал фестивалю відбувся 12 грудня в кінозалі ЦКДМ, де ми здійснили загальний показ, продемонстрували дві стрічки: «Жертвопринесення» і «Ніде», обговорили їх.

Можливо, декому здасться, що це непотрібно, що дотримання прав людини не можна домогтися просто переглянувши кіно. Перед тим, як долучитися до цієї ініціативи, я поставив завдання - поширити знання про права людини, продемонструвати їх значущість у сучасному суспільстві та дієвість в процесі захисту своїх інтересів. Адже права людини значно вищі за рівнем, ніж права споживачів чи права депутата районної ради, це ті цінності, які дозволяють нам бути вільними і рівними як особистості, які захищають нашу гідність від свавілля держави. А ми хочемо закласти в свідомість кожного, що гідність має бути захищена і права людини створені саме з цією метою.

В подальшому ми продовжимо роботу в рамках кіноклубу «You know you are right», засідання якого відбуваються в останню п’ятницю кожного місяця, а також готуватимемось до наступного фестивалю. Будемо раді підтримці та участі в наших заходах кожного свідомого громадянина Менщини. З особливою надією чекаємо на «свіжу кров» і запрошуємо долучатися до нашої команди».

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.