Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Менська міжрайонна виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності інформує

19-07-2016, 16:12 | Розділ: Новини | Переглядів: 471

Менська  міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного  відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надає роз’яснення стосовно надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на підставі листка непрацездатності з поміткою нещасний випадок на виробництві

Починаючи з 1 січня 2015 року Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в своїй діяльності керується Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Відповідно до ст. 31 Закону № 1105, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Правила оформлення листка непрацездатності передбачені Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Ситуація полягає в тому, що на практиці нерідко трапляються випадки, коли в листку непрацездатності причиною непрацездатності визначено нещасний випадок на виробництві та його наслідки, а фактично травма чи захворювання працівника не пов’язані з нещасним випадком на виробництві й не є його наслідком, тобто нещасний випадок стався не в процесі виконання працівником своїх трудових обов’язків.

Описана ситуація ускладнюється ще й тим, що відповідно до пункту 3.3 Інструкція № 532, у графі «Причина непрацездатності» ЛН пункти 2 (професійне захворювання та його наслідки) та 4 (нещасний випадок на виробництві та його наслідки) виправленню не підлягають.

При вказаних обставинах у роботодавця виникає питання як вийти із ситуації та правильно оплатити листок непрацездатності.

Тому, в таких випадках, роботодавцю рекомендується провести розслідування такого нещасного випадку відповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232 (далі — Порядок № 1232), нормами якого визначено процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності або в їх філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах.

За результатами проведеного розслідування, у разі якщо нещасний випадок визнано таким, що пов’язаний з виробництвом, складається акт проведення розслідування нещасного випадку за формою Н-5 та акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1.

Якщо ж нещасний випадок визнано таким, що не пов’язаний з виробництвом, складається лише акт за формою Н-5 у п’яти примірниках. У той же час, на основі отриманих під час розслідування відомостей, керуючись Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 року № 270, складається акт про нещасний випадок невиробничого характеру за формою НТ.

Після виконання всіх вказаних вище заходів комісія (уповноважений) із соціального страхування роботодавця, керуючись ст. 31 Закону № 1105, за умови визнання нещасного випадку таким, що не пов’язаний з виробництвом, за наявності належним чином складеного акта за формою Н-5 і виданого в установленому порядку листка непрацездатності приймає рішення про призначення матеріального забезпечення за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення матеріального забезпечення роботодавець звертається до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для проведення фінансування.

Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22 грудня 2010 року № 26 (далі — Порядок № 26).

Відповідно до пункту 5 Порядку № 26 з метою отримання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для виплати матеріального забезпечення найманим працівникам, нарахованого роботодавцем, останній звертається до робочого органу вказаного Фонду за місцем обліку із заявою-розрахунком за формою, наведеною в додатку до Порядку № 26, за підписом керівника та головного бухгалтера, засвідченою печаткою підприємства. При цьому, заповнюючи графу 5 «Причина непрацездатності» заяви-розрахунку, слід вказати код 5 (невиробничі травми) і додати до неї пояснювальну записку з обґрунтуванням такого запису та копію акта за формою Н-5, яким нещасний випадок визнано таким, що не пов’язаний з виробництвом.

 

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.