Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Реєстрація народження дитини в пологовому будинку

21-02-2018, 16:54 | Розділ: Новини | Переглядів: 492

У 2018 році триває загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». Мета проекту: формування нової правової свідомості громадян шляхом інформування про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту.

З метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті з 2017 року розпочав діяти загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

В рамках проекту Менський районний відділ ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області ще раз нагадує, як зареєструвати народження дитини безпосередньо у закладі охорони здоров’я.

Державна реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження (стаття 144 Сімейного кодексу України).

Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 Сімейному кодексу України (стаття 121 Сімейного кодексу України).

Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану (стаття 144 Сімейного кодексу України).

Несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення).

З метою створення сприятливих умов, спрямованих на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини Міністерством юстиції України запроваджено пілотний проект щодо прийняття працівниками Менського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області документів, необхідних для державної реєстрації народження дитини та видача ними свідоцтва про народження дитини безпосередньо у закладі охорони здоров’я .

Зазначений прийом документів та видача свідоцтв про народження здійснюється у приймальному відділенні КЗОЗ „Менська центральна районна лікарня” ( кабінет чергового лікаря) розташованого з адресою: м.Мена, вул. Шевченка,61 а (прийом документів, необхідних для державної реєстрації народження дитини проводиться кожної середи та суботи з 11.00 до 12.00, видача свідоцтв про народження дитини: середа з 16.00 до 17.00 та субота з 16.00 до 16.30).

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, необхідних для державної реєстрації народження дитини:

1) У разі якщо батьки дитини перебувають у шлюбі та мають спільне прізвище – для реєстрації дитини достатньо звернутися одному з батьків, надавши паспортні документи (паспорти) обох батьків, медичне свідоцтво про народження дитини та оригінал свідоцтва про шлюб;

2) У разі якщо батьки перебувають у шлюбі, однак мають різні прізвища – при реєстрації дитини необхідно звернутися обом батькам, надавши вищезазначені документи, а також батькам необхідно написати спільну заяву про присвоєння прізвища дитині;

3) У разі якщо мати не перебуває у шлюбі – при реєстрації дитини необхідно звернутися безпосередньо матері дитини, надавши паспортний документ (паспорт) та медичне свідоцтво про народження дитини та написавши необхідну заяву;

4) Для іноземців додатково необхідно надавати нотаріально завірений переклад на українську мову паспортного документа (паспорту), свідоцтва про шлюб (у разі видачі його іншою державою) та інших документів, які видані іноземною державою.

Також державна реєстрація народження, як і раніше проводиться й у Менському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області.

З початку дії пілотного проекту безпосередньо у закладі охорони здоров’я працівниками відділу вручено молодим батькам 196 свідоцтв про народження. Так у 2016 році – 44 свідоцтва, у 2017 році 125 свідоцтв із 186 зареєстрованих народжень, з початку 2018 року такою послугою скористалися 27 матусь.

Звертаємо увагу громадян, що відповідно до статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за бажанням батьків чи одного з них документи, передбачені цією статтею для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, можуть бути подані органам державної реєстрації актів цивільного стану.

 

Начальник відділу                               Л.Попович

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.