У рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків» днями фахівці Менської районної філії Чернігівського ОЦЗ спільно з працівниками Менської центральної районної бібліотеки провели профорієнтаційний захід для безробітних на тему «Свято Масляної в Україні: про звичаї, традиції та обряди».
Свято Колодія — одне з древньослов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи.
Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. Ними частували протягом усього тижня.
В прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце - Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло - Дієм.
З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення. Свято супроводжується обрядами, пов’язаним із проводами зими і зустріччю весни і має характер загального примирення, злагоди та всепрощення. А традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної (Мари, Зими), яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.
Про все це дізналися учасниці семінару, під час якого ще й смакували млинцями, якими люб’язно пригощали господині районної бібліотеки та ділилися сімейними рецептами їх приготування.
В свою чергу фахівець служби зайнятості Зоя Ганнущенко акцентувала увагу жінок на тому, що захоплення кулінарією можна з легкістю перетворити на улюблену роботу. І тут у нагоді стане служба зайнятості, організувавши професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації. Здобути затребувану на ринку праці професію, зокрема й кухаря або кондитера, можна в будь-якому віці за короткий термін та ще й - безкоштовно.