Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Колодія величаймо - Весну зустрічаймо!

7-03-2019, 11:07 | Розділ: Новини | Переглядів: 298

У рамках культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків» днями фахівці Менської районної філії Чернігівського ОЦЗ спільно з працівниками Менської центральної районної бібліотеки провели профорієнтаційний захід для безробітних на тему «Свято Масляної в Україні: про звичаї, традиції та обряди».

Свято Колодія — одне з древньослов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи.

Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. Ними частували протягом усього тижня.

В прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце - Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло - Дієм.

З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення. Свято супроводжується обрядами, пов’язаним із проводами зими і зустріччю весни і має характер загального примирення, злагоди та всепрощення. А традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної (Мари, Зими), яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.

Про все це дізналися учасниці семінару, під час якого ще й смакували млинцями, якими люб’язно пригощали господині районної бібліотеки та ділилися сімейними рецептами їх приготування.

В свою чергу фахівець служби зайнятості Зоя Ганнущенко акцентувала увагу жінок на тому, що захоплення кулінарією можна з легкістю перетворити на улюблену роботу. І тут у нагоді стане служба зайнятості, організувавши професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації. Здобути затребувану на ринку праці професію, зокрема й кухаря або кондитера, можна в будь-якому віці за короткий термін та ще й - безкоштовно.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.