Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

Фахівці служби зайнятості давали поради батькам як допомогти дитині у виборі професії.

10-04-2017, 15:37 | Розділ: Новини | Переглядів: 567

Вибір майбутньої професії нерідко викликає суперечки батьків і дітей. Адже батьки впевнені, що вони краще знають життя, а діти хочуть обирати самостійно, оскільки це їхнє майбутнє.

Для того, щоб знайти поєднання думок, варто прислухатися до порад фахівців служби зайнятості, які провели профінформаційний семінар для батьків на базі Менської районної гімназії.

В ході проведення заходу директор Менського районного центру зайнятості Тамара Кот поінформувала присутніх, що рівень безробіття серед молоді доволі значний. Основними причинами того, що велика частина молоді по закінченні навчальних закладів стає безробітними, або вимушена працювати не за фахом, є в тому числі і вибір майбутньої професії без урахування вимог ринку праці та перспектив працевлаштування, а також невідповідність якості професійної підготовки реальним потребам економіки.

Фахівець з профорієнтації Зоя Ганнущенко розповіла про професії майбутнього які будуть у тренді на ринку праці. А також повідомила в яких навчальних закладах України можна здобути ці та інші професії.

Під час заходу батьки мали змогу отримати ряд корисних порад від фахівців служби зайнятості, щодо вибору їх дітьми майбутньої професії, а саме:

1. Не нав'язувати дитині те, чого батьки колись хотіли, але не досягли. Пам'ятати, що у дитини є свої власні плани та мрії, з якими потрібно і варто рахуватися. Не варто також змушувати нащадків йти шляхом батьків, навіть якщо у родині усі до сьомого коліна були вчителями чи лікарями.

2. Не тиснути на дитину, якщо вважаєте її вибір майбутньої професії невдалим. Краще допомогти розібратися, чи справді дитина розуміє, чим буде займатися в майбутньому. Адже нерідко, обираючи професію, дитина керується стереотипами, прикладами кумирів тощо.

3. Якщо дитина і досі чітко не знає, ким хоче бути необхідно допомогти їй виявити те, до чого у неї найбільше лежить душа, «гуманітарій» вона чи «технар», творча особистість чи прагматик. Не зможуть батьки визначити самотужки – пропонуємо скористатися послугами спеціаліста з профорієнтації центру зайнятості.

4. Не треба боятися, якщо вибір вашої дитини припаде на непрестижну, непопулярну чи неінтелігентну професію. Якщо, наприклад, син марить автомобілями, то, можливо, краще дозволити йому здобути фах автослюсаря чи автомеханіка. Адже, коли людина займається улюбленою справою, вона завжди досягає успіху.

5. Необхідно пам'ятати, що обирати майбутню професію потрібно не під час подання документів у вузи і навіть не протягом останнього шкільного року. Починати треба ще з 7-8 класів. Тоді до закінчення школи дитина вже чітко визначиться, ким хоче стати.

6. Нарешті, не варто забувати про те, що вибір, який належить зробити дитині, все ж не є остаточним. Зрештою, завжди можна поміняти місце навчання або кваліфікацію. Хто знає, які спеціальності через деякий час «кануть в лету», а які, навпаки, стануть престижними та вигідними. Особисті уподобання людини не раз змінюються протягом життя - нічого страшного в цьому немає.

Отже, щоб допомогти підліткові обрати професію,

- по-перше, необхідно врахувати інтереси і схильності підлітка,

- по-друге, його здібності, слабкі і сильні сторони,

- по-третє - матеріальну сторону.

Гармонійне поєднання всіх цих факторів обов’язково допоможе дитині стати справжнім професіоналом своєї справи - грамотним і захопленим.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.