Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Наші партнери

Реформа місцевого самоврядування і її реальні результати: все можливо !!!

10-09-2019, 10:28 | Розділ: Новини | Переглядів: 649

В період з 06 по 08 вересня Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Ради Менщини» та Школа місцевого самоврядування Менського району мали нагоду відвідати Одеську область в рамках проведення спільного виїзного заходу.

У візиті взяли участь селищний та сільські голови, в.о. старост старостинських округів Менської ОТГ, посадові особи органів місцевого самоврядування. Очолила делегацію голова районної ради Наталія Боюн. Учасники заходу мали змогу ознайомитись із роботою своїх колег в Одеській області, а також побувати на екскурсіях по цікавих місцях регіону.

Найбільше враження на учасників справила Авангардівська селищна громада.

Селище міського типу Авангард розташоване в Овідіопольському районі, поблизу Одеси. Населеному пункту 91 рік, колись селище створилось навколо радгоспу «Авангард» в степах Одещини. У 2017 році в результаті об’єднання двох місцевих рад – Авангардівської селищної та Прилиманської сільської – була створена Авангардівська об’єднана територіальна громада. За офіційними статистичними даними у ОТГ проживає близько 13 тисяч громадян, за неофіційними – більше 25 тисяч.

З 2010 року селищну раду очолив талановитий керівник, справжній патріот своєї землі Сергій Хрустовський. У 2017 році йому виборці довірили йому очолити і об’єднану громаду, віддавши більше 70 % голосів. Високий результат стає зрозумілим з перших кроків, зроблених по Авангарду. Складалось враження, що перебуваєш у якомусь європейському містечку: ідеальне асфальтне покриття, кілометри облаштованих тротуарів, дорожні знаки, світлофори, дорожня розмітка, гарні будинки. Сам голова вважає, що запорука успіху – в команді однодумців, що працюють з подвійною віддачею для громади та заради громади.

Звичайно, зразу спадає на думку, що секрет успіху – розташування в Авангарді найбільшого ринку в Європі – «7 кілометру»!! Але ні: в структурі бюджету доходи з ринку становлять лише 8%!

До 2010 року, маючи і джерела доходів, і, значну чисельність жителів, Авангард не мав навіть власної школи, амбулаторії, доріг.

Тому, селищний голова своє основне завдання бачив у наповненні бюджету, і все робив для того, щоб платились податки, щоб не було так званої «чорної» бухгалтерії у суб’єктів господарювання, щоб вчасно і чесно сплачувалася плата за землю. Результат не забарився і селище почало розквітати.

Такий же напрямок Сергій Хрустовський обрав і тоді, коли очолив об’єднану громаду.

Наразі в структурі видатків бюджету ОТГ 22 % йде на заробітну плату і аж 44 % (!!!) – це капітальні видатки, тобто на розвиток інфраструктури громади.

Наприклад, тут працює загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів на 870 учнів. Школа після реконструкції, з новими світлими класами, сучасними меблями, впорядкованим подвір’ям. До речі, саме 6 вересня, під час перебування нашої делегації, в школі відкривався спортивний майданчик. І що до сліз вразило: в школі є туалет для дітей-інвалідів – у ньому ширші двері, особлива конструкція сантехніки. А у школі навчається одна (!) дитина-інвалід!

Функціонує тут гімназія на 265 учнів – новозбудована, класичного типу, де навчаються діти з 1 по 5 клас. Для того, щоб вчитись у гімназії, необхідно пройти конкурс, адже вона спеціалізована: з поглибленими вивченням іноземних мов з перших класів. Поряд будується новий корпус, адже збільшення кількості населення вимагає збільшення місць у освітніх закладах. Кількість бажаючих навчатись тут вже перевищує можливість закладу, тому наступного року і добудований корпус, і введення двозмінної форми навчання в десятки разів збільшить кількість маленьких авангардівців у гімназії.

Також є дитячий садок «Берізка» на 410 дітей: також відремонтований, осучаснений, з новозбудованим корпусом, фонтанчиком на подвір’ї, засаджений квітами та деревами, і навіть із зимовим садом!

В ОТГ є два заклади культури, один з них (у Прилиманському) перебуває у стані реконструкції, в Авангарді – новенький, але потреба в збільшенні площ у ньому зростає, то ж вирішили добудувати третій поверх.

Є в громаді два заклади первинної медицини: амбулаторії. Наприклад, одна з них обслуговує 15 тисяч населення, тут працює 3 лікарі та 5 медсестер. Поки ми спілкувались з головним лікарем біля приміщення новенької амбулаторії, до неї зайшов не один десяток відвідувачів, і, в основному, мами з дітками!

Дбають у Авангарді і про спорт. Як розповідав селищний голова, довгий час про спорт у селищі не йшлося, тому у найрізноманітніших змаганнях команди були серед останніх, зараз же – у трійці лідерів серед будь-яких видів. Адже влада розвиває цей напрямок: у 2018 році створили свою спортивну школу, зробили сучасні поля з природним покриттям, для яких забезпечується систематичний полив. Декілька майданчиків зі штучним покриттям. Відкрили скейт-майданчик для підлітків, Workaut (майданчик з тренажерами для важкої атлетики), тренажерний майданчик. Користуватись ними можна безкоштовно.

До речі, в Авангарді є камери відео спостереження, зображення з яких виводиться на монітори в селищній раді, де спеціальні працівники контролюють стан справ у селищі. Є тут і приватна охорона, що патрулює вулиці. Такі заходи привели до зменшення рівня злочинності, правопорушень.

Що ще вразило – Центр безпеки. Відкритий у цьому році, він став першим на Одещині. Робота центру – безпека для громадян. Як розповідала прес-секретар Катерина, їх завдання, перш за все, боротьба з пожежами. Але ж Авангард знаходиться поряд з міжнародною трасою, де, на жаль, часто трапляються дорожньо-транспортні пригоди, то ж працівники постійно залучаються до ліквідації їх наслідків, допомозі постраждалим. У Центрі є всі умови і для роботи, і для відпочинку рятівників: обладнані кімнати зі спальними місцями, кухнею, майстернею.

Дбають у громаді і про енергоефективність: всі багатоквартирні будинки відремонтовані та утеплені за сучасними технологіями. Про це дбає місцеве комунальне підприємство «Драгнава». Як стверджує Сергій Хрустовський, працівники КП створюють «обличчя» Авангарду. А воно надзвичайно гарне: ошатні будинки, комфортні дворики, квіти … А ще ж у підприємства і інші завдання: водопостачання та водовідведення, димоходи та вентиляційні канал тощо. У громаді є ще комунальні підприємства, які дбають про підвіз учнів, маючи на своєму балансі комфортабельний автобус на 43 місця, про легалізацію рекламних щитів, про узаконення торгових точок, упорядкування місць для парковки, благоустрій кладовища та багато іншого.

Центр надання адміністративних послуг в Авангарді працює таким чином, щоб людина у будь-який час могла без черги, проблем вирішити питання чи то реєстрації актів цивільного стану, чи то соціальні питання, чи отримати сервісні послуги «паспортного столу» чи будь-які інші. Обідньої перерви для відвідувачів тут немає, у працівників створено система взаємозаміни між собою. А якщо раптом ви прийшли до Центру з дитиною, то не хвилюйтесь – їй буде чим зайнятись: тут є дитячий куточок зі зручними стільчиками, книжками, розмальовками та іграшками.

А ще і в Прилиманському, і в Авангарді ростуть красуні-сосни, що створює тут, у степовій зоні, неймовірний затишок та дарує пахощі хвойного лісу. Під соснами, а також на клумбах, газонах є система зрошування.

Можна було б ще багато розповідати про Авангардівську ОТГ, і є про що: потужна команда-колектив, що працює в самоврядуванні, згуртований депутатський корпус, а ще амбітні плани на майбутнє з розвитку. Варто зробити висновок, що нам потрібно навчатись і розвиватись, не боятись змін і боротись за свої села та містечка, йти вперед за лідерами, що вже створили у своїх громадах Європу.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.