Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

До уваги депутатів районної ради та інших суб’єктів декларування !!!

4-02-2020, 14:16 | Розділ: Новини | Переглядів: 336

З 01 січня 2020 року розпочався черговий етап подання до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічних електронних декларацій за 2019 рік відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Звертаємо увагу суб’єктів декларування на алгоритм дій, необхідних для успішного подання декларації. Перш за все, необхідно перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка закріплена за персональним кабінетом Реєстру. Після цього – перевірити термін дії та працездатність кваліфікованого електронного підпису.

Під час заповнення декларації важливо врахувати зміни чинного антикорупційного законодавства, внесені Законом України від 02.10.2019 № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Наразі розширено коло суб’єктів декларування, а саме: декларацію необхідно подавати особам, які обіймають посади патронатної служби, визначені Законом України «Про державну службу», крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Змінено норму щодо подання виправленої декларації: встановлено, що декларант протягом семи днів після подання декларації має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів (замість одного, як було раніше).

Розширився перелік відомостей, який декларант має подавати щодо себе і членів сім’ї. Так, зазначаються відомості про: прізвище, ім’я, по батькові: число, місяць і рік народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків; серію та номер паспорта громадянина України; унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї; зареєстроване місце їх проживання; місце фактичного проживання або поштову адресу, на яку суб’єкту декларування Національним агентством може бути надіслано кореспонденцію; місце роботи (проходження служби) або місце майбутньої роботи (проходження служби); займану посаду, або посаду, на яку претендує; категорію посади (якщо така є) суб’єкта декларування; належність до службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, а також належність до національних публічних діячів відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходив, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»; відомості, пов’язані із юридичними особами, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї, — трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї; нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, криптовалюти.

У пункті 7 декларації слова «отримані (нараховані) доходи» замінено словами «отримані доходи суб’єкта декларування або членів його сім’ї». При цьому норми закону уточнюють поняття «члени сім’ї» і відносять до них, у томі числі, дітей до досягнення ними повноліття незалежно від спільного проживання. Під час заповнення декларацій та подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації. Крім того, розширено коло близьких осіб: до них додалися двоюрідний брат, двоюрідна сестра, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки) (тобто свати).

Розширено ще один блок відомостей: декларуванню підлягають банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, в яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно. Такі відомості включають дані про тип та номер рахунку, дані про банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфу, осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї.

Додалася вимога щодо декларування фінансових зобов’язань членів сім’ї декларанта, а також відмінено обов’язковість декларування фінансових зобов’язань, розмір яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Суб’єкт декларування повинен зазначати дані про об’єкт декларування, який перебував у володінні або користуванні його або членів сім’ї, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

Дещо змінився порядок подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані: звузилось коло декларантів, на яких поширюється вимога щодо подання таких повідомлень – лише на тих суб’єктамів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Суттєвими змінами у майновому стані суб’єкта декларування, крім отримання доходу, придбання майна, розумітиметься здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів; — положення щодо подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані застосовуються до відповідно до статті 50 цього Закону.

Нагадуємо, що останній термін подання Декларації – 31.03.2020!

На своєму сайті Національне агентство запобігання корупції систематично оновлює, деталізує та актуалізує інформацію, яку можна використовувати для правильного заповнення декларацій:

• роз’яснення щодо заповнення декларацій у 2020 році

• інформаційна довідка щодо розширення кола суб’єктів декларування

• щодо внесення в декларацію унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі

• загальні рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

• відповіді на поширені запитання

 

За матеріалами офіційного веб-сайту НАЗК.

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.