Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Наші партнери

3 червня на Чернігівщині вперше відбувся Всеукраїнський форум по децентралізацїї

7-06-2016, 09:04 | Розділ: Новини | Переглядів: 711

3 червня у Батурині Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад було проведено міжрегіональний форум «Спроможні громади – сильна держава «Об’єднання задля розвитку».

Ця подія має надати поштовх для проведення активної фази децентралізації в Україні: на Чернігівщині зібралися сільські, селищні і міські голови об’єднаних громад з 12 областей України аби розвіяти усі страхи у процесі реформування органів місцевого самоврядування. На Форумі вони поділились власним досвідом проведення реформ, а також обговорили нагальні проблеми та перспективи.

На заході крім сільських та селищних голів, активну участь приймали представники Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Чернігівської обласної ради, Чернігівської ОДА, керівники районних рад та районних державних адміністрації.

Під час заходу були підняті та обговорювалися питання що є типовим для всієї країни, а саме: перспективи та проблеми децентралізації; добровільного об’єднання, що відповідно до законодавства має базується на принципах добровільності; фінансової мотивації та логіки об’єднань; статусу старост, їх роль і можливості; перспективи розвитку сільських територій в умовах децентралізації влади; можливості розвитку малого та середнього підприємництва на селі тощо.

Щоб процес об’єднання пройшов вдало, голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Микола Фурсенко радить чернігівським можновладцям звернути увагу на розвиток малого та середнього бізнесу, створення ферм сімейного типу. За його словами, наразі доцільно використати чинне законодавство і зробити все для того, щоб зупинити занепад українського села. Голова Асоціації наголосив, що процес об’єднання повинен йти виключно на добровільній основі, і це шлях єдиний, який надасть можливість зробити українське село спроможним.

Під час форуму свій досвід в проведенні реформи на власному прикладі презентувала латвійська делегація у складі голови Відземського регіону Хардіса Вентса, заступника державного секретаря Міністерства регіонального розвитку Айварса Драудиниша, члена правління Європейської асоціації регіонального розвитку Айгарса Пармса.

Голова Відземського регіону Латвійської Республіки Хардіс Вентс порадив українським колегам ставити перед собою чіткі цілі. Тільки маючи на меті певні цілі, можна досягти успішної реалізації реформи. Латвійці наголосили, що шлях буде довгим і тернистим, але він того вартий, такого моменту втрачати не можна.

За словами заступника держсекретаря Міністерства регіонального розвитку Латвії Айварса Драудиниша, головною проблемою впровадження змін у Латвії були самі люди. Вони боялись втратити роботу та не могли зрозуміти принцип роботи нової влади, але тепер кардинально змінили свої погляди. Адже нова реформа допомогла брати участь у європейських програмах та залучати додаткові кошти.

Прибалтійського колегу підтримав і один із ініціаторів Міжрегіонального форуму – народний депутат України Валерій Давиденко. Він сподівається, що цей процес в Україні буде безповоротним. А влада на місцях нарешті стане підзвітною людям. До того ж Чернігівщина ще 400 років тому жила за Магдебурзьким правом. Тоді люди самоорганізовувались, самостійно вирішували глобальні проблеми та приймали закони. Саме тому ця реформа, за словами нардепа, приречена на успіх.

 

Заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова відзначила, що в області створено п’ять об’єднаних територіальних громад. Вони вже відчули переваги свого об’єднання. У першу чергу, отримавши можливість безпосередньо громадою вирішувати, на які найактуальніші проекти витрачати зароблені кошти. Проте є ще достатньо питань, не врегульованих законодавчо, які стримують як розвиток вже існуючих територіальних громад, так і створення нових. Тож ОДА ретельно відпрацьовує питання, пов’язані з об’єднанням громад, обов’язково враховуючи їх спроможність бути самостійною потужною одиницею.

Процес децентралізації в Україні триває вже більше року, але порозуміння серед населення не має. Головною причиною вважають недостатню поінформованість людей про переваги об’єднання. А тому учасники Міжрегіонального форуму, що проходив у Батурині, домовились зустрічатися частіше, аби розтлумачити людям майбутні перспективи децентралізації та стимулювати процес її проведення.

В роботі форуму взяла участь делегація Менського району в складі голів територіальних громад на чолі з головою районної ради Олександром Мисником.

 

За матеріалами сайту Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.