Навігація

Погода в Мені

Опитування користувачів

Як Ви оцінюєте наш сайт?

Один з найкращих
Непоганий
Влаштовує
Зустрічаються кращі
Зовсім не сподобався

Архів

Грудень 2020 (2)
Листопад 2020 (10)
Жовтень 2020 (21)
Вересень 2020 (19)
Серпень 2020 (25)
Липень 2020 (22)

Календар

«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Наші партнери

В гостях у генерала Артамонова.

6-02-2012, 17:51 | Розділ: Новини | Переглядів: 1337

04 лютого 2012 року заступник голови районної ради Лях Віктор Васильович, міський голова Фесюн Федір Іванович, голова районної ветеранської організації Москальська Раїса Михайлівна відвідали знаного в районі генерала Артамонова Михайла Яковича, що живе в с.Веселий Поділ. Спілкування з ним завжди цікаве, він прекрасний співрозмовник, тим більше прожив надзвичайне життя, що дарувало йому не лише радість і цікаві зустрічі, але приносило й труднощі.

Генерал-майора Михайла Артамонова у нашому районі добре знають, його запрошують у школи, на свята Перемоги і визволення Чернігівщини. Він брав участь у звільненні Новгород-Сіверського краю від фашистської навали.

От деякі історії з його життя.

Молодий випускник Одеського піхотного училища, уродженець Смоленщини Михайло Артамонов перед початком Великої Вітчизняної війни служив командиром розвідувального взводу однієї з військових частин. Навалу фашистів зустрів у Молдові.

Про війну він розповідає так:

– У ніч на 22 червня 1941-го зі спостережного пункту на річці Прут у тумані я помітив три великі десантні човни з румунськими солдатами. Дав відповідну команду, і тут почалося – вибухи, вогонь з кулеметів. Так почалася війна.

Далі була оборона Одеси – розвідники, очолювані Михайлом Артамоновим, воювали 72 дні. Після цього їх направили на Урал. У місті Уральськ Михайло Артамонов півтора роки готував кадри для фронту – організував три прискорені випуски офіцерів. В 1942-му році був направлений на вищі розвідувальні курси до Казані. Вже через півроку він був у 92-му стрілковому корпусі – готував його до оборонних боїв на Курській дузі.

Ось один із спогадів:

- Є така залізнична станція «Зміївка», що у Новгород-Сіверському районі. Там я був командиром 102-ої дивізії, і під час боїв мене контузило. Але поля бою не залишив, хоча з вух ішла кров. За один день ми визволили Новгород-Сіверський. Звичайно, без втрат не обійшлося – 650 воїнів поклали свої голови.

Фронтові дороги капітана Артамонова пройшли Білорусією. Гомель, Лоєв, форсування Дніпра…

– Наша 102-а дивізія першою подолала водяну перепону – на плотах, човнах, – каже не без гордості ветеран. – Тоді багато розвідників було за це нагороджено.

У Білорусі Артамонов готував розвідувальні кадри для роботи в тилу ворога. Згодом – Польща.

Артамонов – про Перемогу.

– Про дії розвідників я особисто доповідав маршалу Рокосовському.

У складі 48-ої армії другого Білоруського фронту Артамонов брав участь у боях за Кенігсберг.

– Тут наша розвідка спрацювала на відмінно. Ми захопили німецького майора, котрий без вагань розповів про плани загарбників і попросив, аби до полону разом з ним узяли і його дружину та дочку. Дуже він тоді допоміг штабу нашого фронту, за що його було відправлено до Москви.

Звістку про перемогу Михайло Артамонов отримав тут же, на березі Балтійського моря. З орденами Червоної Зірки, Великої Вітчизняної війни, багатьма медалями, подяками від Головнокомандуючого закінчив війну.

До Вищого розвідучилища, що в Москві, Михайло Артамонов вступив без проблем.

– І не думав я навчатися, та вербувальники цього закладу умовили. Вивчав я там різні предмети, дисципліни, в тому числі і китайську мову. Два роки писав і запам’ятовував ієрогліфи. Але так вони мені ніде і не згодилися, хоча знав сім тисяч знаків, – пригадує ветеран. – На третьому курсі мене було переведено до академії імені Фрунзе. Призначення по закінченні навчання отримав до Рязані – начальником розвідки 11-ої гвардійської повітряної десантної дивізії.

У 1956 році наша армія вже мала ядерну зброю.

– Мене і ще трьох моїх товаришів направили до Чехословаччини для проведення навчань щодо застосування нової зброї. І в Румунії був з цього питання. Маршал Жуков за це нагородив мене іменною мисливською рушницею, – каже ветеран.

У званні генерала-майора Артемонова М.Я. було призначено начальником контррозвідки. Працював у Москві, далі були чотири роки служби в Німеччині.

З виходом на заслужений відпочинок був лектором товариства «Знання». Об’їхав ледь не весь Радянський Союз.

– На той час у мене була квартира у Москві, а от дачі, де б мав можливість відпочити на схилі літ, не було. Побував на своїй Смоленщині – нічого такого не приглянув. А от у Веселому стояла хатина батьків моєї дружини Валентини Петрівни, де ми і оселилися. Дітей, онуків у Москві провідуємо, звичайно, вони у нас бувають. Тут, серед справжньої природи, я люблю з вудкою біля водойми посидіти, босим по вранішній росі походити. І в свої 90 літ я почуваюся добре. Маю багато друзів, знайомих, живу у тиші, спокої. Що ще треба людині мого віку?

 

За матеріалами газети "Наше слово".

Не пропустіть

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.